Dňa 18.2.2015 sa v Hotelovej akadémii Jána Andraščíka konala
súťaž v príprave kávy Bardejovský barista 2015.Súťažilo v nej
13 baristov z piatich slovenských odborných škôl zameraných na gastronómiu.
|
Organizátorom baristickej súťaže je Hotelová akadémia Jána Andraščíka, v tomto
roku prebiehal jej druhý ročník v kategórii Junior, kde sa udeľuje zlaté, strieborné
a bronzové pásmo. V zlatom pásme sa udeľuje prvé, druhé a tretie miesto a zvláštnou
cenou je cena garanta súťaže. Garantom súťaže bol Michal Křižka, barista SCAE
stupňa 1 a 2 a člen európskej asociácie SCAE, ktorý zároveň hodnotil súťažiacich ako
technický komisár. Ďalšími členmi poroty boli štyria chuťoví komisári: Ľ. Štalmach - Gran café
v Bardejove, D. Marcin - Kaviareň Bašta Caffé v Bardejove, T. Chovanec - Tomy's café v Bardejove,
P. Šmigala - Collegium cafe bar & restaurant v Prešove.
|
|
|
|
Hodnotiace kritériá sú stanovené podľa štandardov kritérií svetových súťaží. Hodnotí sa chuťová
kvalita pripravených nápojov: vyváženosť chuti, harmónia, horkosť a aróma, charakter nápoja.
Hodnotí sa prezentácia nápoja, baristická technika a osobné vystupovanie. Hodnotí sa majstrovstvo
súťažiaceho, znalosti o káve v podobe vedomostného testu, kreativita a komunikatívnosť súťažiaceho.
Pozornosť je venovaná detailom. Všetky zásady prípravy kávy na najvyššej úrovni predviedol
Patrik Varga z Hotelovej akadémie Prešov, ako druhý v poradí Patrik Tribus a tretí
Alois Dinis, obidvaja z Hotelovej akadémie J. Andraščíka. Cenu garanta súťaže získal
víťaz Patrik Varga.
|
Fotogalériu zo súťaže Bardejovský barista 2015 si môžete
prezrieť tu >>.
|