BARDEJOVSKÝ BARISTA 2015
18.2.2015

Dňa 18.2.2015 sa v Hotelovej akadémii Jána Andraščíka konala súťaž v príprave kávy Bardejovský barista 2015.Súťažilo v nej 13 baristov z piatich slovenských odborných škôl zameraných na gastronómiu.
Organizátorom baristickej súťaže je Hotelová akadémia Jána Andraščíka, v tomto roku prebiehal jej druhý ročník v kategórii Junior, kde sa udeľuje zlaté, strieborné a bronzové pásmo. V zlatom pásme sa udeľuje prvé, druhé a tretie miesto a zvláštnou cenou je cena garanta súťaže. Garantom súťaže bol Michal Křižka, barista SCAE stupňa 1 a 2 a člen európskej asociácie SCAE, ktorý zároveň hodnotil súťažiacich ako technický komisár. Ďalšími členmi poroty boli štyria chuťoví komisári: Ľ. Štalmach - Gran café v Bardejove, D. Marcin - Kaviareň Bašta Caffé v Bardejove, T. Chovanec - Tomy's café v Bardejove, P. Šmigala - Collegium cafe bar & restaurant v Prešove.
Hodnotiace kritériá sú stanovené podľa štandardov kritérií svetových súťaží. Hodnotí sa chuťová kvalita pripravených nápojov: vyváženosť chuti, harmónia, horkosť a aróma, charakter nápoja. Hodnotí sa prezentácia nápoja, baristická technika a osobné vystupovanie. Hodnotí sa majstrovstvo súťažiaceho, znalosti o káve v podobe vedomostného testu, kreativita a komunikatívnosť súťažiaceho. Pozornosť je venovaná detailom. Všetky zásady prípravy kávy na najvyššej úrovni predviedol Patrik Varga z Hotelovej akadémie Prešov, ako druhý v poradí Patrik Tribus a tretí Alois Dinis, obidvaja z Hotelovej akadémie J. Andraščíka. Cenu garanta súťaže získal víťaz Patrik Varga.
Fotogalériu zo súťaže Bardejovský barista 2015 si môžete prezrieť tu >>.